Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Galambkiállítás: majdnem botrány

2008.11.27
A megnyitó előtt derült ki, hogy bizonyos papírok részben vagy teljesen hiányoznak. Akadt, aki már attól félt: az állategészségügyisek nem engedélyezik a bemutatót.- A kiállítás rendezésének megvannak a nagyon szigorú állat-egészségügyi szabályai - mondta Lővey László megyei főállatorvos. - Ezeket a szervezők ismerik, és szigorúan be kell tartani. Romániából mind a 100 behozott galambnak rendben voltak a papírjai, ám a szlovák kiállítókra ez nem mondható el. A szervezők és a kiállítók is számíthatnak bírságra. Ennek a legkisebb összege madaranként 15 ezer forint.- Ez okozott némi bonyodalmat, hiszen több mint 80 kiállító hozott 800 madarat, de csak néhányuknál volt papírgond - mondta Ábrahám Ferenc, az egyesület titkára. , A zsűrizés után elmondható, hogy voltak kiváló, igen jó, de akadtak gyengébb madarak is. Viszont a kingek között, az egyik szlovák tenyésztőnek van egy olyan extra madara, ami szépségével messze kilóg a sorból. A somogyi galambászoknak egyébként nem kell szégyenkezniük, a képzeletbeli dobogón helyük van. Talán csak a békéscsabaiak jobbak nálunk.

Galambtartás: hobbiból életforma

Szűcs László gyerekkora óta galambászik. Még a nagyapjától ragadt rá a szenvedély. Az egyik magyar begyese Kaposvár győztes lett.- Az ember hobbiból kezdi, aztán életforma lesz - mondta Szűcs László. - 1972-ben kezdtem, de ma már nem tudok galamb nélkül élni. Sokan azt tartják, hogy a galambok buták, hálátlanok, gonoszak, holott ez nem igaz. Bár fajtája válogatja. A begyesek nagyon könnyen szelidíthetők, és nem azért, mert nem tudnak elrepülni. Egyébként még a különlegességeket szeretem: a pávákat, fodrosakat. Ez utóbbiak olyanok, mintha ki lennének ondolálva. Húsgalambot is tenyésztek, a barátaim ragaszkodnak a galambleveshez. Magam is szeretem, szerintem egy jó galamblevesnek nincs párja. Az íze fenséges, a színe gyönyörű sárga. A mai világban nem olcsó hobbi a galambtartás, mert nagyon drága a takarmány, de a horgászat és a vadászat sem olcsó.- Sokkal többet mutatnának a galambok, ha két, három hónappal később rendezik a kiállítást - magyarázta egy hozzáértő -, nem volt még elég hideg, nem vedlettek még le a madarak. Januárban szebbek a galambok.A Gyakorló iskolában rendezett kiállításon végül is mindenki jól járt. A győztesek, akik serleget és oklevelet kaptak, a tenyésztők, akik megmutathatták munkájuk eredményét, a látogatók, akik csodálatos madarakban gyönyörködhettek és az iskola is.

- A szülői munkaközösség ajánlotta fel, ha a diák önkormányzat részt vesz a kiállítás szervezésében, előkészítésében és lebonyolításában, akkor a bérleti díjat megkapja - monda Sótonyiné Szabolcsi Bernadett, az iskola pedagógusa - ebből a pénzből tudjuk majd tanév során a rendezvényeinket finanszírozni.